1% dla przedszkola

KRS 0000052078 z zaznaczeniem "Samorządowe Przedszkole nr 177, Kraków"

Szefowa kuchni poleca

 

JADŁOSPIS


WYTŁUSZCZONYM DRUKIEM ZAZNACZONE SĄ SKŁADNIKI, KTÓRE STANOWIĄ SUBSTANCJE POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

(NA PODSTAWIE ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 r.)

 

21.05. PONIEDZIAŁEK

Śniadanie 8.30: chleb (pszenica, żyto - gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), serem Gouda, kiszonym ogórkiem, szczypiorkiem, kawa zbożowa (mleko bocheńskie, 2% niepasteryzowane- laktoza),

Obiad 12.30: zupa grochowa – przecierana, z makaronem, (wywar drobiowo-wołowo-warzywny, kiełbasa podwawelska, makaron-gluten, warzywa, seler, przyprawa Lubczyk), zielenina, kluski na parze (mleko-laktoza, mąka-gluten, jajka) z polewą truskawkowo - jogurtową, kompot owocowy.

Podwieczorek 14.30: weka (pszenica, żyto-gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), wędliną, czerwoną papryką , szczypiorkiem, herbata owocowa.

22.05. WTOREK

Śniadanie 8.30: zacierka na mleku ( mleko bocheńskie, 2% niepasteryzowane- laktoza), chleb razowy (pszenica, żyto - gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), sałatką wiosenną (twaróg półtłusty-laktoza), szczypiorkiem, marchew do gryzienia.

Obiad 12.30: rosół z makaronikiem (wywar drobiowo-wołowo-warzywny, warzywa, makaron-gluten, seler, przyprawa Lubczyk), zielenina, ziemniaki, kurczak mielony z warzywami (seler), sałata lodowa ze śmietaną, kompot wiśniowy.

Podwieczorek 14.30: piernik (własny wypiek) i herbata malinowa z żurawiną.

23.05. ŚRODA

Śniadanie 8.30: chleb (pszenica, żyto - gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), półmisek z wędlinami ( kiełbasa Lisiecka, kiełbasa krakowska z indyka), zielony ogórek w słupkach, szczypiorek, kakao ( mleko bocheńskie, 2% niepasteryzowane- laktoza).

Obiad 12.30: biały barszcz z ziemniakami (wywar drobiowo-wołowo-warzywny, warzywa, seler, przyprawa Lubczyk), zabielany śmietaną (laktoza), zielenina, risotto z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym ( mięso łopatka wieprzowa, ryż, przyprawy), kompot z rabarbaru.

Podwieczorek 14.30: weka (pszenica, żyto - gluten) z masłem, twarożkiem (laktoza) na słodko, kiwi, herbata erl-grey.

24.05. CZWARTEK

Śniadanie 8.30: chleb (pszenica, żyto - gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), sałatką rybną (szprot w pomidorach, ser żółty, ogórek kiszony, przyprawy), szczypiorek, kawa zbożowa (mleko bocheńskie, 2%  niepasteryzowane- laktoza),

Obiad 12.30: zupa z zielonego groszku, z ryżem (wywar drobiowo-wołowo-warzywny, ryż, warzywa, seler, przyprawa Lubczyk), zabielana śmietaną (laktoza), zielenina, kasza jęczmienna, gulasz z indyka (medaliony z indyka, przyprawy), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek 14.30: banany.

25.05. PIĄTEK

Śniadanie 8.30: chleb (pszenica, żyto - gluten) z masłem (bocheńskie, 83 %), pasztetem wieprzowym, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem, kakao (mleko bocheńskie, 2% niepasteryzowane- laktoza),

Obiad 12.30: zupa ryżowa z koperkiem (wywar drobiowo-wołowo-warzywny, ryż, seler, przyprawa Lubczyk), pierogi z mięsem (łopatka wieprzowa, mąka-gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej, kompot z owoców leśnych.

Podwieczorek 14.30: serek owocowy ( laktoza), krajanka biszkoptowa.

 

Do picia, przed południem dzieci dostają wodę "Żywiec Zdrój" niegazowaną, samą bądź z sokiem owocowym 100% (bez cukru) :

jabłkowym, pomarańczowym,grapefruitowym jabłkowo-rabarbarowym (tłoczonym - 100% soku) jabłkowo-gruszkowym (tłoczonym – 100% soku)

 

 

14  alergenów  wymagających  uwzględnienia  w  opisie

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie

3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie

4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie

5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie

6. Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie

7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8. Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub  orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie

9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie

10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie

11. Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie

12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w  postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie

Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani URSZULI WAGI – intendentki przedszkola.

 

 

 

PRZEPISY


Zachęcamy do korzystania z przepisów kulinarnych polecanych przez  szefową kuchni oraz rodziców naszych przedszkolaków. Propozycje są sprawdzone, kuszące i łatwe do przyrządzenia. Warto posmakować i skorzystaćz doświadczeń innych. Życzymy Smacznego !!!

Wafle Ryżowe Wieloziarniste zawierają wiele cennych witamin, składników mineralnych i błonnika, a przy tym są niskokaloryczne. Jeden wafel to tylko 19 kcal.  Wafle te zostały  wzbogacone o 4 rodzaje ziaren: kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, kukurydzę, sezam i są źródłem  witamin oraz składników mineralnych (żelazo, magnez). Zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zapobiegają chorobom krążenia, obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę układu nerwowego. Nie zawierają glutenu.

Płatki jaglane to zdrowa i wygodna propozycja na pożywne śniadanie, czy posiłek w ciągu dnia. Otrzymywane są z gniecionych ziaren prosa –  to jedno z najdłużej uprawianych zbóż, bogate w wartości odżywcze i witaminy z grupy B. Płatki jaglane charakteryzuje wysoka zawartość żelaza, lecytyny, wapnia, fosforu i potasu, co doskonale działa na stan skóry i włosów. Stanowią bardzo dobre, łatwo przyswajalne źródło białka roślinnego, pozytywnie wpływając na układ pokarmowy oraz ogólne samopoczucie. Poprzez działanie przeciwgrzybiczne wzmacniają organizm i w łatwy sposób usuwają toksyny!

 

Shake Truskwkowy

Składniki:(na ok. 3 duże porcje)

200 g truskawek

300 mleka

3 duże gałki lodów śmietankowych

ok. łyżka cukru (lub według uznania)

Sposób przygotowania:

Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy wraz z cukrem w blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Shake Truskawkowy możemy podać z bitą śmietaną, dowolną posypką, wafelkami itd. według własnych upodobań.

Neapolitańska z ziemniakami / ryżem

Składniki :

pół kurczaka

jarzyny: marchew , pietruszka , seler, por

5 ziemniaków / ryż 1 szklanka

śmietana 18%

ser żółty

przyprawy : sól , pieprz

zielona pietruszka

Sposób :

Ugotować wywar z kurczaka z jarzynami. Ugotowany kurczak pokroić w kostkę , zetrzeć jarzyny na grubych oczkach. ziemniaki pokroić w kostkę ugotować / osobno ryż . Podbić śmietaną , doprawić do smaku , dodać zieloną pietruszkę. Ser żółty dodać do zupy na talerzu.

 

OWSIANE CIASTKA BEZ PIECZENIA

Składniki :

250g masła lub margaryny,

150g herbatników,

1 i 1/2 szklanki cukru,

6 łyżek wody,

3 czubate łyżki kakao,

czubata szklanka płatków owsianych,

szklanka płatków kukurydzianych,

2 łyżki suszonej żurawiny,

3 łyżki mieszanki nasion (słonecznik, sezam, siemię lniane).


Sposób przygotowania :

Masło stopić z dodatkiem wody, kakao i cukru. Zdjąć z ognia. Herbatniki i płatki kukurydziane pokruszyć, wraz z nasionami żurawiną i płatkami owsianymi dodać do stopionej masy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce, by masa przestygła. Następnie kłaść łyżką na papier do pieczenia małe porcje tworząc okrągłe ciastka. Odstawić, by ciastka całkiem zastygły. Bardzo delikatnie odklejać je od papieru.

 

PLACUSZKI RYŻOWE

Składniki :

120g ryżu,

1 łyżka cukru waniliowego,

2 jajka,

1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki mąki,

olej do smażenia,

cukier puder

Sposób przygotowania :

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Możemy gotować 1-2 minuty dłużej, aby ryż był naprawdę miękki. Po ugotowaniu studzimy go. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Uwaga: 1) Można użyć dowolnego rodzaju ryżu. Najlepszy będzie jednak kleisty bądź jaśminowy. 2) Placuszki będą świetnie smakowały ze świeżymi owocami

 

KOLOROWA GALARETKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki: 3 galaretki o różnych smakach

truskawkowy , cytrynowy , agrestowy

śmietana 36 %

cukier puder

Sposób : Każdą galaretkę z osobna rozpuścić we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dać do schłodzenia . Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder według uznana.

 

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej

400 ml mleka (można zastąpić wodą lub mlekiem ryżowym)

2 jabłka

cynamon

cukier lub miód

Sposób przygotowania: Kaszę przepłucz kilka razy gorąca wodą, aby nie była gorzka. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę /lub mleko/j, dodaj do niego kaszę /w proporcji 1:2/. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach wrzuć pokrojone lub starte jabłka. Jeśli jabłka są słodkie (polecam fuge lub mutsu) nie trzeba dodawać cukru. Gdy jabłka nie są dość słodkie to wtedy pod koniec gotowania dosłodzić do smaku. Przed podaniem posyp cynamonem. Można posypać prażonymi pestkami dyni słonecznika i sezamu.

Przepis pani Karoliny- mamy Lilianki .

ZUPA Z CUKINII  Z MAKARONIKIEM

Składniki:

1 cukinia

2 cebule małe

1 porcja rosołowa

jarzyny ( marchew, pietruszka , por, seler , cebula)

przyprawy : sól pieprz

2 łyżki oliwy

1 śmietana

1 makaron (gwiazdki)

Sposób przygotowania : Gotujemy porcje rosołową z jarzynami. W osobnym garnku , rozgrzewamy oliwę , odsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cukinię wcześniej umytą kroimy w kostkę i dusimy. Gdy cukinia będzie już miękka , dodajemy jarzyny miksujemy, dodajemy do wywaru i podbijamy śmietaną przyprawiamy do smaku. Posypujemy zieloną pietruszką. Można podawać z makaronem lub grzankami.

RACUSZKI Z CUKINII I SERA FETY

Składniki:

3 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach

1 łyżeczka soli

3 duże jajka

1 szklanka startej na tarce fety

1 ząbek posiekanego czosnku

odrobina świeżej mięty lub oregano

3 łyżki mąki

sól, pieprz do smaku - sól może być zbędna w zależności od tego jak słona jest feta

Przygotowanie:

Cukinie wymieszać na durszlaku z solą, zostawić na godzinę. Dobrze odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać resztę składników, wymieszać. Smażyć na oliwie (lub maśle) z obu stron na rumiano.

Bardzo ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, inaczej masa może być za rzadka i placuszki mogą się rozpadać podczas smażenia.

ZUPA BROKUŁOWA

Składniki: Brokuły 500g

porcja rosołowa

jarzyny ( marchew , pietruszka , seler, por)

ziele angielskie

liść laurowy

śmietana

pietruszka zielona

2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania : Gotujemy wywar z porcji rosołowej z jarzynami, dodajemy rozdrobniony czosnek. W osobnym garnku gotujemy brokuły w osolonej wodzie/ krótko/. Następnie ugotowane brokuły  miksujemy z jarzynami, dodajemy do wywaru , podbijamy śmietaną. Doprawiamy do smaku , posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy z : makaronem , ryżem , grzankami , groszkiem ptysiowym.

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Składniki: 500g mąki, 1 szklanka mleka, 100g margaryny, 80g cukru, 50g drożdży, 5 jajek, 1opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn(drożdże, mleko, mąka). jak podrośnie ciasto dodać mąkę jajka, cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Włożyć do blaszki ,odczekać chwilę aby podrosło posypać kruszonką.

Piec 30-40minut.180°C

KRUSZONKA :

Składniki: 50g masła lub margaryny , 4łyżeczki cukru , 2łyżeczki mąki pszennej , cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Do masła lub margaryny dodać cukier waniliowy, mąkę. Wszystko utrzeć razem.

 

KLUSKI NA PARZE Z POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ

Składniki:

300-350g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 100ml mleka (letniego), 1 łyżeczka cukru, (nieczubata), 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki stopionego masła, 2 jajka.

Sposób przygotowania: Niewielką ilość mleka, drożdże i cukier mieszamy na rozczyn. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość).

Mąkę, sól, resztę mleka, jajka i rozczyn zagniatamy do uzyskania nieklejącej się, odchodzącej od miski masy ale elastycznej i nie twardej. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy letniego mleka. Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż masło całkowicie wchłonie się w ciasto. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia,  przykryte ściereczką i w ciepłe miejsce np w pobliże kaloryfera zimą.

Ciasto dzielimy na 8-10 równych porcji. Każdą porcję formujemy w kulkę i układamy na tackach urządzenia do gotowania na parze. Kulki można wcześniej delikatnie posmarować olejem alby łatwiej było je potem odkleić. Odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z polewa truskawkową.

POLEWA TRUSKAWKOWA:

Składniki: 1opakowanie truskawek świeżych lub mrożonych, cukier , śmietana lub kefir.

Sposób przygotowania: Truskawki rozdrobnić dodać cukier śmietanę lub kefir , wszystko zmiksować.

 

PULPETY Z INDYKA

Składniki:

udziec z indyka 1/2 kg, bułka czerstwa 1 szt, cebula 1 szt, ząbek czosnku, marchew 1/2 szt, jajko 1 szt, sól, pieprz, mleko, liść laurowy, mąka.

Przygotowanie:

Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną w mleku bułką. Dodać startą gotowaną marchew  i jajko oraz przyprawy. Wyrobić masę ręką. Pulpety obtaczać w mące i lekko podsmażyć na oleju, następnie włożyć do gotującego wywaru z rosołu lub wody z liściem laurowym wody. Gotować około 1/2 godziny a następnie sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Można dodać śmietany.

 

 

 

800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

02.04. WTOREK

Śniadanie 8.30: chleb z masłem, żółtym serem, pomidorem, szczypiorkiem,

kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad 12.30: kapuśniak z ziemniakami, na mięsie i kiełbasie, zielenina, makaron razowy z serem, masełkiem i cukrem, kompot z aronii, jabłka.

Podwieczorek 14.30: weka z masłem, wędliną, zieleniną, surówka z marchwi,

herbata z cytryną.

03.04. ŚRODA

Śniadanie 8.30: bułka grahamka z masłem, wędliną, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem, kakao.

Obiad 12.30: zupa kminkowa z łazaneczkami, zabielana śmietaną, zielenina,

ziemniaki, gulasz z indyka, surówka wielowarzywna ( kapusta pekińska, jabłko, marchew), kompot wieloowocowy.

Podwieczorek14.30: ciasto pieczone (własny wypiek) drożdżówka z kruszonką

i sok owocowo-warzywny "LEON".

05.04. CZWARTEK

Śniadanie 8.30: chleb z masłem, sałatką śledziową, ogórkiem kwaszonym,

zieloną cebulką, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad 12.30: kluski grysikowe na rosole, zielenina, ziemniaki, podudzie z kurczaka opiekane, surówka warzywna ( sałata lodowa, pomidor, biała rzepa), kompot wiśniowy.

Podwieczorek14.30: kisiel owocowy z tartym jabłkiem i maślany precel.

06.04. PIĄTEK

Śniadanie 8.30: chleb z masłem, żółty ser, pasztet pieczony, pomidor,

szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem.

Obiad 12.30: zupa porowa - krem z grzankami, zielenina, ziemniaki, sznycle rybne, surówka z kapusty kwaszonej, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek14.30: słodka bułeczka z kruszonką, masłem, konfiturą, mleko

i banan.